úterý 6. srpna 2013

Kukačové želé

No, název zní podivně, ale vy, co víte, víte...a pro ty ostatní: Kukač je rybník, u kterého se schází partička tvořivých žen. A letos si pro nás Tapeva nachystala želatinový plát, abychom si jej mohly vyzkoušet v akci. Výrobu desky a tisk samotný je popsán na jejím blogu a zkušenosti Lenky jsou zde.
Za úmorného vedra jsme nakonec synchronizovaly naše tvoření a ani nestíhaly fotit. Já nanášela barvu a šablony, Pampelína měla pod kontrolou vlhkost desky a barev a Tapeva byla instrumentářka. Byly jsme sehraná trojka...Astala si své tisky vyzkoušela jako první, Vonver přihlížela (špinavá práce jde mimo ní :-) ).
Zvítězily jsme nad hmotou a plát přetrval po celou dobu práce. Tiskly jsme na klasické čtvrtky, jemné papíry, křídové papíry, vytáhla jsem třicet let starou střihovou přílohu Prama, ale úplně nejvíc se nám líbil tisk na pozlátkové papíry. S dostatečně kontrastními barvami a větším vzorem, který zastřel výrazný lesklý povrch, jsme byly moc spokojené. Pro školní praxi chceme vyzkoušet ještě tempery v kombinaci s lepidlem...přeci jen akrylové barvy vyžadují rychlost a pokud se ihned nesmyjí, těžko se jich zbavujete jak ze štětců, tak i rukou, o oblečení ani nemluvě :-).
A teď již malá dokumentace:








A jak s papíry dál naložíme?  Můžeme jimi cokoliv potáhnout, použít pro embossování, pro tisk, využít na podklad přáníček, můžeme z nich vyrážet tvary...svoje projekty ozvláštníme osobitým materiálem a přitom si vlastní tvoření zpříjemníme hrou...

A hra tentokrát měla navrch i nad naším tvořením, co jsme si užili (ano, i mužská část), to si necháváme zatím jako zlatý hřeb pro jeden z dalších příspěvků...a taky domácí úkol.

1 komentář:

  1. Instrumentářka mě pobavila! :))) Bylo to prima, souhlasím. Sama pořád váhám mezi několika způsoby použití...prostě se do toho pustíme a basta! ;)

    OdpovědětVymazat