pátek 19. června 2015

GELLI hrátky

Gelli...i naprostého neznalce jistě napadne spojitost s tužší, ale přesto měkkou konzistencí gelu či želatiny.
Někteří si okamžitě řeknou: "Gelli Plate, želatinová deska, tu mám doma", jiní o ní slyšeli a mají ji spojenou s mixed medii a akrylovými barvami a už dopředu vědí, že to není nic pro ně :-) .
Ale: nemusíte se ani zamazat, ani nemusíte mít akrylové barvy a váleček na jejich nanášení, a přesto si můžete pohrát, experimentovat a vytvořit si nespočet podkladových papírů.



 Posledních několik příspěvků členek design teamu se neslo ve znamení zkoušek různých typů barev a materiálů na vyvoření vlastních pozadí na karty, jdu tedy také se svou troškou do mlýna a ukážu vám pár tisků právě z gelatinové desky.



Mám jednou velkou a jednu úplně malou, u té oceňuji, že může být v "krabičce záchrany", v krabičce nezbytností na tvoření na cestách, na chatě, na dovolené, ...
Gelová podložka - Gel Printing Plate 3x5" - Gelli Arts
 A právě tu jsem použila pro následující tisky.
Gelli Plate se totiž používá na techniky tisku, specielně techniky monoprintu, monotypu...techniky jednoho otisku . Co tisk, to originál, nevytvoříte dva stejné.
Jak už jsem řekla, nebudeme potřebovat akrylové barvy, ani váleček, ale vystačíme si s tím, co nejspíš vlastníte všichni scrapbookoví nadšenci, a to distress inkousty a razítka (nejlépe velká "pozaďová", k tomu papíry, čtvrtky...použít můžeme jakékoliv gramáže i povrchy, nebojte se experimentovat.
A aby to bylo co nejjednodušší, použila jsem pouze jedno razítko a k tomu různé inkoustové podušky.
Na destičku si naneseme inoust stejně, jako bychom nanášeli na razítko a můžeme hned přiložit papír, uhladit a sejmout. A znova, ještě tam zbyl inkoust. Teď vezmeme razítko a přitiskneme na destičku...znova přiložíme papír, uhladíme, sejmeme...a klidně na další papír...takto připravený podklad můžeme dál přetisknout jinými motivy z desky, nebo přetiskem razítka:
Jiné razítko s naneseným inkoustem můžete otisknout na desku a teprve potom sejmout z desky papírem. Můžete přestříknout vodou z rozprašovače a znovu sejmout...zkoušejte a nic nevyhazujte :-) . Použít vždycky můžete pro další přetisky.
Na zbytek inkoustu na destičce klidně převrstvěte další barvou či razítkem. I spodní motiv, o kterém si myslíte, že tam již není, se částečně či úplně zobrazí..Kombinujte razítko bez inkoustu (odebere barvu z destičky, razítko můžete otisknout na další papír) a s inkoustem. Snímejte další a další papíry, vždy je motiv jiný, méně výraznější, zajímavější, ...
Zkuste kombinovat pozitiv a negativ, otisk inkousty razítkem, odebrání inkoustu razítkem, nanesení inkoustu na povrch desky, vybrat barvu razítkem, ...
Už se vám zdá, že na destičce nic není? Přestříkněte jemně rozprašovačem a pokračujte...

 
Kombinovat můžete i s barevným podkladem na papíru...
Možností je spousta, stačí jen chuť hrát si a ve výsledku spokojenost z originálních vlastnoručně vyrobených papírů, které dodají osobitost vašim projektům.
A abych nezapoměla, těm, co reagovaly na výzvu v minulém mém příspěvku, se ozvu soukromou zprávou.
Budu se těšit na vaše projekty.

Žádné komentáře:

Okomentovat