neděle 30. září 2012

Technika šablonování a maskování





Jsou výtvarné techniky, které mohou být kreativně použity i při scrapbookingu a cardmakingu. Mezi ně patří i šablonování a maskování…jak čteme z názvu, šablona či maska bude hlavní pomůckou. A co potřebujeme dále? Silnější štětce s tvrdými štětinami, jemné i porézní houbičky, stěrky, špachtle, barvy ve spreji, v tubách i s aplikátorem, inkousty, pudry, média pro embossing atd.
Šablonování  je technika, při které nanášíme barvu na plochu skrz šablonu štětcem, houbičkou, špachtlí či postřikováním. Šablonu si můžeme vyrobit (pomocí řezáku nebo Big Shotu si prořízneme vzor např. v plastové podložce), na jednorázové použití poslouží i výsek raznicí z papíru. Improvizovat můžeme s různými pomůckami: síťkou, pletivem, plastovou krajkou,…Na trhu je i dostatek hotových šablon:


Šablonu si přidržujeme, aby byla pevně přimknutá k podkladu. Pracujeme-li se štětcem, snažíme se, abychom v něm měli co nejméně barvy a nanášíme ji tupováním, což je kolmé poklepávání štětcem s barvou. Podobně použijeme i tubu s aplikátorem, např. Acrylic Paint Dabber. Po použití šablonu ihned omyjeme a osušíme, je ale možné i šablonu nejdříve otisknout, využít pozitivu i negativu:



Houbičkou můžeme tupovat i zatírat barvu jemným krouživým pohybem, to je vhodné např. při použití Distress inkoustů.


Když použijeme na nanášení barvy rozstřikovač či barvu ve spreji, je dobré pracovat z větší vzdálenosti, kapičky jsou jemnější. Může se ale snadno stát, že barva v některých místech zateče pod šablonu. Není vždy nutné propadat panice, ve scrapbookingu to může být i přednost, případně překryjeme tuto nedokonalost výsekem, papírem, fotkou…


Využít můžeme i různé pasty, gesso, šeps a zatírat je pomocí špachtle, stěrky, kousku kartonu, ale i prstů. 



Můžeme použít na odbarvení savo:


Přes šablonu lze i tisknout, potom nám šablona tvoří masku:


Na maskování použijeme různé papíry, pásky, šablony a barvu opět zatíráme, stříkáme…


Techniky nejsou náročné, ale je dobré si je vyzkoušet, získat určitou zručnost. Použití šablon je mechanická záležitost, ale lze je použít i kreativně a ve spojitosti s dalšími médii dodají vašim projektům na zajímavosti a osobitosti. Nebojte se hrát si a experimentujte.




Všem přeji příjemné tvoření.

5 komentářů:

  1. Paráda! Obrovská škála způsobů využití doplněná o názorné (skvělé!) ukázky...baví mě objevovat, co všechno a jak jsi použila na ten který kousek a přesto jsem si jistá, že zdaleka nevidím všechno! :) Díky za podělení se.

    OdpovědětVymazat
  2. Óóóó to je parádní! Moc děkuji za nakouknutí!

    OdpovědětVymazat
  3. Krása! Jsem ráda, že to můžu vidět alespoň takto, protože do Liberce nemůžu, což mě mrzí. Ráda bych to viděla na vlastní oči... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Prostě nezaměnitelné a okouzlující. Bohužel taktéž nebudu v LIberci, což mě mrzí,protože osobní kontakt, na vlastní oči vidět, to je k nezaplacení...Ať vám to v LIberci všechno vyjde!!!H.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera, moc díky za krásnou ukázku a možnost si osobně vyzkoušet v Liberci!

    OdpovědětVymazat