středa 14. října 2015

BLACK GESSO


Jednou za čas je na blogu Papero amo věnován den mixed médiím, přichystala jsem následující příspěvek:
 
Pokud se věnujete mixed media technikám, jistě patří do vaší základní výbavy gesso. Nejspíše bílé…potřebujete ho na zpevnění a sjednocení podkladu, dá se použít na různé materiály v jednom či dvou nátěrech  a vrstvit dále můžete jak akrylové, tak i olejové, temperové i akvarelové barvy i různé inkousty. Ale zkoušeli jste i gesso transparentní nebo černé? Transparentní využijeme na zpevnění potištěných scrapbookových čtvrtek, chceme-li, aby byl vidět  dekor podkladu. A černé? S tím jsem si dnes pohrála ve svém art journalu.

Protože je gesso krycí nátěr, je jasné, že další vrstvy musí být také krycími barvami. S akrylovými neuděláme chybu, pokud byste chtěli použít třeba temperové barvy (protože podobně jako akryl schnou poměrně rychle), je dobré přimíchat do nich např. trochu lepidla Herkules.

Základem ukázkového art journalu je stará kniha, částečně jsem zabarvila štětcem stránky, místy jsem použila i stěrku. Následovalo vlepení obrázků, otisky razítek, zatření barev přes šablonu, domalba,…


Mezi jednotlivými kroky samozřejmě sušení, buď volné nebo za použití horkovzdušné pistoleA pokračujeme: gesso můžeme zatřít přes šablonu, záleží na výrobci jak je barva hustá…je proto dobré, vyzkoušet si nejprve někde mimo, aby nám gesso nezateklo kam nemá.

Pár cákanců zředěným bílým gessem a ještě slovíčka. Kdyby to byla např. stránka nebo samostatný projekt, určitě bych volila další vrstvy a plastické doplňky. Ale kniha či blok nabyde i tak, i přidané papíry a barvy nám zdvojnásobí objem.



Ještě si myslíte, že černá není ta správná převažující barva ve vašich projektech? Obejdete se bez ní? Já tedy ne :)

2 komentáře:

  1. Originálne, skvelé a motív tiež vidím v hlave aj na MOO, ktoré sme robili na tému Chrobáky. Ukradli mi proste srdce!

    OdpovědětVymazat
  2. Aby bolo jasné, aj keď sú to klauni, pripomínajú mi chrobáčiky ;)

    OdpovědětVymazat