sobota 9. května 2015

Tag se smršťovačkou

Jen se tak lehce smrsknout…

Komu by se to nelíbilo, že? Tentokrát se ale nebude jednat o náš objem, ale o vlastnoručně vyrobenou ozdobu. Ozdobu, kterou si zhotovíme ze smršťovací folie. Tu si obstaráme v obchodě s kreativními  či výtvarnými potřebami. Folie má formát A4, z jedné strany je krásně hladká, z druhé hrubší a matná.

V letošním roce už nepokračuji v Timových visačkách, na májovou jsem ale dostala chuť. 

12 Tags of 2015 - May | www.timholtz.com


 Hlavní motiv jsem se rozhodla znásobit a na to se smrsknutá ozdoba náramně hodila. V neděli oslavíme Den matek a visačka je věnovaná tomuto svátku.


Nezbytné pomůcky
Smršťovací folie
Razítko, inkoust.polštářek StazOn, pastelky, nůžky, horkovzdušná pistole
Vše ostatní podle potřeby…

Motiv(y) narazítkujeme na hrubší, matnou stranu a vybarvíme pastelkami. Je dobré nejprve si vyzkoušet: obyčejné pastelky fungují dobře, některé akvarelové i po zapečení mažou, některé fixy též…


Následně vystřihneme, obrázek dáme na pečící papír, na přidržování si můžeme vzít jehlici či pinzetu a začneme zahřívat embossovací pistolí. Připravte se na to, že se začnou dít divy…během několika vteřin se začne obrázek vzpouzet, kroutit, otáčet, scvrkávat, stáčet do klubíčka, aby se vzápětí narovnal…a byl smrsknutý! Doporučuji v tuto chvíli ještě přiložit na chvilku akrylový blok, aby byl obrázek dokonale plochý. Pokud chcete mít na ozdobě otvor, nezapomeňte jej procvaknout ještě před pečením.
Pro porovnání se podívejte na velikost původní a velikost smrsknutou:

A také, jak obrázek vypadá na rubu. 
Zůstává matný, takže pokud byste chtěli mít otisk s textem, byl by převrácený.

Na základ visačky jsem zvolila karton, polepila ho gázou a krajkou.


Stejný obrázek jako na smršťovačce jsem natiskla i na papír a vystřihla. Sešila jsem na stroji část obálky a papíru s notami, vystříhala jsem si části textu z jedné básně, i poštovní razítko je originál ze staré obálky.. Výsek ptačí klece, stará krajka, kousek washi pásky…sešlápnutá kapsle od kávy nese smrsknutou ozdobu…mašlička a kovové komponenty…na závěr ještě přestříknuto sprejem Lindy a nalepeno na pistáciový karton.


Už jste si také něco smrskli? Pokud ano, pochlubte se se svým projektem v PA pinterestové galerii. Budeme v PA rády, když se budete inspirovat…

11 komentářů:

  1. Líbí se mi (mimo mnohého jiného) využití kombinace barev...řeklo by se, že studených, ale výsledek nepůsobí chladně, jen symapticky vzletně, čerstvě, svěže...ty milé motivy a detaily jsou vřelé i bez barevných odstínů! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...záměrně jsem nepoužila konkrétní fotku, ale jen obrázek...chtěla jsem, aby to byla jen vzpomínka, krátký sen, okamžik, který se jen mihne...k tomu tedy jen jemné tóny. Jsem ráda, že to vnímáš stejně jako já, díky.

      Vymazat
  2. Your tag is very creative and beautiful! I love it!

    OdpovědětVymazat
  3. what beautiful layers on this lovely version of Tim's tag! Julia xx

    OdpovědětVymazat
  4. Stunning!!! Love the shabby chic style of your tag :)

    OdpovědětVymazat
  5. I absolutely adore this tag, love your work !

    OdpovědětVymazat
  6. I absolutely adore this tag, love your work !

    OdpovědětVymazat
  7. I absolutely adore this tag, love your work !

    OdpovědětVymazat
  8. Love your tag and love how you made a shrinky of your featured stamp! Really awesome and looks amazing!!

    OdpovědětVymazat