pondělí 9. března 2015

Začínáme s kombinovanými technikami

Kombinované techniky -MIXED MEDIA - jsou již stálicí scrapbookového nebe. Aby ne, když použití technik a materiálů přesně zapadá do idey scrapového tvoření.
Co se mne spolehlivě dotýká, jsou výroky typu: "Je to patlání všeho, co mne napadne...".  Už to slovo patlání, které se některým scrapařkám úplně zarylo do slovníku. Bohužel často vystihuje výsledek, se kterým by se nikdo neměl vůbec chlubit...degradují svoji tvorbu už dopředu.

Termín MIXED MEDIA se tedy týká použití různých technik a materiálů na projektu.
Autor by měl mít povědomí o jejich účincích, předpokládá se představivost, kreativita a fantazie...
Pokud používáme různá média, vždy by užitím měl gradovat náš záměr jak ztvárnit námět,
určitě to není jen pro efekt samotný. Nevytváříme osvědčené postupy, ale pracujeme vždy nově a jinak, takže vzniká neopakovatelné. Všímáme si, jak spolu souzní jednotlivá média, reagujeme na vzniklé textury či barevné plochy, dotváříme kontrast, ladíme kompozici. Ponoříme se do díla a intuitivně média vrstvíme, kombinujeme, zakrýváme i znovu odhalujeme.
Bývá běžné, že klasické techniky jsou doplněny různými experimentálními nápady, které mají
nenapodobitelný výraz.
Velký náskok mají jistě ti z vás, kteří prošli klasickým výtvarným vzděláním. Chuť experimentovat a hrát si, zkoušet nové věci, nechat si poradit a především hledat informace a kvalitní ukázky, je počátek pro ty, kteří se chtějí vydat na tuto nelehkou cestu.
S čím tedy začít?
Čtvrtky vyšší gramáže, karton, canvas, vyřazená kniha, ve které slepíme vždy pár stran pro zpevnění,...to je podklad, na který budete tvořit. Pro zpevnění a impregnaci povrchu musíte nanést šeps, GESSO, což je základní akrylová bílá barva (ale i černá), usnadní vám aplikaci dalších nátěrů. Pro vyzkoušení a seznámení se si můžete pořídit mini sadu médií.  
Gesso od scrapbookového výrobce je o něco hustší než malířské, má krásně hladkou konzistenci a je zářivě bílé. Můžete ho samozřejmě obarvit akrylovou barvou na požadovaný odstín. K nanášení použijeme širší plochý štětec, špachtli, stěrku, starou kreditku...čtvrtka či karton nemusí být hladký, můžeme ještě podlepit útržky papírů, lepenky, výřezů, ale i třeba čajových sáčků,...připravíme si tím základ texturovaného povrchu. Ani lepidlo nemusíme mít, položíme do mokrého nátěru a přetřeme ještě shora. Necháme dobře zaschnout, pokud použijeme horkovzdušnou pistoli, může se stát, že se gesso nafoukne, vytvoří puchýřky (a to může být i záměr).


                                                                   


Na zaschlém  povrchu pokračujeme s vrstvením barev, médií a materiálů: akrylových barevinkoustů ve spreji, gelatos, ...můžeme vrstvit strukturovací pasty za pomoci šablon  



Zakomponovat můžeme textilní materiály i kovové komponenty, jakékoliv plastické doplňky, knoflíky, kytičky, chipboard, které sjednotíme nátěrem či jim naopak necháme vyznít:



Výbornou pomůckou je rozprašovač na vodu, barvy můžeme kdykoliv přestříknout pro zjemnění či odstranění, pokud nejsme spokojeni s výsledkem, vždy je možné přetřít, zabarvit...akrylová média rychle schnou, pokud je ale vyšší nános, trvá to déle. Každou vrstvu si prosušíme, nespěcháme, tvoření si užíváme :-)
Do past či gelových médií můžeme přidat pudry, mikroperličky, glitry, získáme krásně třpytivý povrch..
Pokračovat můžeme s tiskem, domalbou, koláží...o tom ale někdy příště. Poslední ukázka je připravený podklad, na kterém budu pokračovat...


4 komentáře: