sobota 31. srpna 2013

Abstraktní obraz nebo páteční DIY?




 Před nedávnem jsem se zúčastnila workshopu firmy Moraviaflor, shlédli jsme ukázky výroby různých květin a květinových dekorací a také jsme si je mohli samozřejmě vytvořit sami.
I v domácích podmínkách to je možné, a protože opakování je matka moudrosti :-), seznámím vás s postupem výroby jednoho typu, velice dobře se dá použít i na papírové projekty.

Co budeme potřebovat:

-organzu
-pštrosí peří
-vyřezávací šablonu květů do Big Shotu
-drátek o síle 0,8 mm a 0,3 mm, štípací kleštičky
-proužek hedvábného papíru
-nůžky, lepidlo


 Nejprve si vyřízneme tvary květů, můžeme dát na sebe klidně tři vrstvy organzy najednou…já zvolila bílou a smetanovou. Uštípneme si kousek (asi 7-8 cm) silnějšího drátku a ovineme ho proužkem hedvábného papíru a konec přilepíme. Připravíme si slabý drátek o délce asi 40 cm. Střed květu tvoří 3 menší okvětní plátky, vezmeme každý z nich, postupně přehneme na polovinu a za střed několika otočkami drátku připevníme ke středové tyčince. Z pštrosího pera si odtrhneme několik vláken, rozložíme kolem kvítku a opět připevníme obtočením drátku.


 Do zbývajících větších květů si třeba nůžkami uděláme do středu malé otvory a postupně navlékneme na tyčinku. Lehce promázneme lepidlem a opět obtočíme drátkem.



Viditelný drátek začistíme znovu proužkem hedvábného papíru, pokud bychom květ chtěli použít jako brož, přidrátujeme ještě brožový špendlík a začistíme papírem, poslední otočky vždy zalepíme.



Byla jsem požádána o vytvoření svatebního blahopřání a tak jsem květ použila jako hlavní zdobný motiv, je připevněn na levé otvírací straně a nevěsta si ho může odepnout a použít podle potřeby.


 V Moraviafloru mají na jednotlivé květy kovové embossovací šablony a plátky ještě  tvarují 
zahřátým nožem. Okraje nijak nezatavují, lektorka se přímo vyděsila: „To by se přeci všechno seškvařilo!“ :-)
A co vy, použili jste už na vaše projekty vlastnoručně zhotovené látkové květiny? Pokud ne, vyzkoušejte, nic to není…

2 komentáře:

  1. Krásná kytka, ale i ty "seškvařený" mají něco do sebe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mně se také líbí, opaluji je, proto jsem vznesla dotaz, jak to oni začišťují...a nijak...před třiceti lety jsem si nechala dělat kytky k plesovým šatům a taky byly zatavené

      Vymazat