středa 15. května 2013

Asambláž...pár detailů

Už jsem zmínila, že poslední visačka mi spolkla docela dost času. Šlo by to asi jednodušeji, vzít papír, potisknout, vystřihnout, přilepit...ale to by mne až tolik nebavilo, uspokojuje mne tvořivý proces, úplně se ponořím do vznikajícího díla a nechám vést ruce myšlenkami, většinou nepracuji prvoplánovitě.
Začala jsem výsekem, nanesla jsem špachtlí jemnou modelovací pastu a obarvila ji inkousty Adirondack (patří k mým oblíbeným), místy zesvětlila Blendingem.


Obrázek dámy trval déle...je to motiv z krásné kolekce Lynne Perrella, číslo 7. Natiskla jsem na tissue papír a obarvila akrylovými barvami podobně, jako se pracuje s podmalbou na sklo. Nejprve se na rubové straně začíná detaily a obrysy a pak se přidávají jednotlivé vrstvy tak, až se finálně překryje celá plocha závěrečnou barvou. Já použila bílou na závěr, to proto, že obrázek bude použit na tmavším pozadí, tak aby barvy krásně svítily. Na lícové straně se dozdobí plochy, které chceme zvýraznit, především jsem probarvila pozadí motivu, po přilepení na podklad pak další vrstva, aby se obě plochy propojily.



Přidala jsem detaily: dvojitou řadu nezbytných korálů na krk, vlasy jsou z černého plastického prýmku a evokuje lokny, na koruně nezbytné kameny. Ručičky, jak jinak, jsou modelované, musela jsem vyzkoušet novou formu. Oblékla jsem je do rukávků z bílé a temně zelené krajky po babičce. Spodní část těla je omotána kroucenou šňůrkou. V ruce drží královna klíček k srdci...bižuterní komponent.




Okraje jsem opatřila průchodkami, dolní část jsem propojila mosaznými řetízky a náušnicovým komponentem s penízky.


Rozhodla jsem se, že výsek umístím na visačku, takže zbývalo rozhodnout se pro povrch. Moje máma skladuje krabice od mléka a nosí je do sběrného dvora...no, tašku jsem si od ní odnesla, protože vnitřek má folii, ani nechci vědět z čeho, ale vypadá to jako kov :-) . Uřízla jsem patřičný rozměr, projela na BS se šablonou ozubených kol. Celé jsem natřela karmínovou akrylkou, po zaschnutí jsem patinovala černou barvou a nakonec přebrousila a znovu patinovala.


Zbývalo vše propojit, použila jsem brads v horní a dolní části a nezbytné stužky v příslušné barevnosti.


A bylo hotovo...za pár dní mě napadlo, že by to chtělo plastickou korunu, asi se ještě vrátím na místo činu :-)


7 komentářů:

  1. Oli, je úžasná! Pořád se chodím kochat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji...tvoje krabička se mi také líbí, asi si budu muset na své poklady nějakou vyrobit, zatím jsou všechny visačky v obyčejné :-(

      Vymazat
  2. Oli, Ty jsi neskutečná. To je taková nádhera, a ten nápad s kartonem od mléka, to je něco.

    OdpovědětVymazat
  3. Visačka je úžasná. Už jsem ji obdivovala. A nápad s kartonem od mléka. Prostě zlaté české ručičky.

    OdpovědětVymazat
  4. Nahlodalas mě! Já taky pilně třídím, ale zapřemýšlím nad kartony ;) ... :DDD
    Moc si cením detailního "popisu práce", královnu jsem nedokázala dešifrovat. Podmalba bílou je chytrý trik, který bych tady nehledala. Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  5. ty kartony jsou dobré i do školy na tvoření, na papíroryty - tisky i nechat jen zatřené...

    OdpovědětVymazat
  6. Olinko, je naprosto fantastická. Díky za popis, za to, že smím nahlédnout pod pokličku.... :-)

    OdpovědětVymazat